Waarde schatten van collecties en verzamelingen oude munten

Wat is de waarde van mijn muntenverzameling?

Verrassingen zijn nooit uitgesloten als we een verzameling beginnen te taweren. Als het echt om een bijzondere collectie gaat, dan is/was dit geweten door de verzamelaar of zijn erfgenamen, maar niettegenstaande heb ik in mijn carrière al aanzienlijke bedragen (vijf nullen) uitbetaald aan families wat bewijst dat verzamelingen effectief heel wat waarde kunnen hebben!


Als men de geruchten mag geloven dan zouden basisverzamelingen geen waarde meer hebben bij gebrek aan verzamelaars. Dat klopt helemaal niet!
De waarde van een muntenverzameling blijft.
En er zijn bovendien nog altijd verzamelaars. Verzamelaars worden er niet jonger op, maar blijft wel verzamelen en kopen, wat belangrijk is voor een goede prijs voor uw verzameling. Momenteel schat men het aantal verzamelaars in België op 25.000, op basis van abonnees tijdschriften, oplage van de catalogus, oplage van de recente uitgiften bij de Munt, euromuntenverzamelaars,…

Gevorderde collecties verkopen vrij vlot, voor een basiscollecties krijg je minder goede prijzen.

Cataloguswaarde tegenover werkelijke waarde.
De cataloguswaarde is bij de verkoop van verzamelingen meestal geen doorslaggevende factor. Verzamelingen gaan van de hand ver boven de cataloguswaarde en het omgekeerde geldt ook. Je moet een catalogus zien als een leidraad bij het kopen en ruilen, een hulpmiddel van de handelaars voor de verzamelaars.
Het verschil in kwaliteit speelt ook een rol: momenteel betaalt men mooie bedragen voor heel goeie kwaliteit. De kopers worden schaarser en ze worden steeds kieskeuriger. Maar bij mooi materiaal kan je rekenen op topprijzen! Bespaar uzelf de tijd en een teleurstelling en ren niet om een nieuwe catalogus om een verzameling op te tellen.

Vraag en aanbod
Los van de waarde van het metaal en de kwaliteit van de munt spelen nog andere factoren mee. Zoals in alle domeinen is ook in de wereld van de munten ‘vraag en aanbod’ koning. Zelfs al is een munt zeldzaam, in uitstekende kwaliteit, als er onder de verzamelaars weinig interesse is, dan kan de munt heel moeilijk veel geld opleveren. Zeldzaamheid wordt in die context een relatief begrip.

Gouden munten zijn een bijzonder geval. Hier kan de waarde nog een stuk boven de metaalwaarde liggen en dat kan wel eens oplopen! Laat deze munten dus altijd goed nakijken.

Ga ook een kijkje nemen bij de vaak gestelde vragen op deze site!