500 Belgische Frank 5 koningen zilver België

Historiek

Het stuk van 500 bef ligt nog bij vele huishoudens in een lade of zit bij vele verzamelaars in een verzamelalbum. Kenmerkend zijn de 5 koningen, en de jaartallen 1830-1980, 150 jaar onafhankelijkheid van België.

Belangrijk bij dit stuk is dat er TWEE types zijn.

99% van alle mensen hebben het eerste type, dit type bevat slechts een beperkte hoeveelheid zilver, namelijk ongeveer 5 gram zuiver zilver per stuk. Van deze munt (in 2 talen, Nederlands of Frans) zijn er 1 miljoen uitgegeven! De hoeveelheid zilver is zo laag, dat het niet rendabel is om dit stuk om te smelten om het zilver eruit te halen. Het resultaat is dat dit stuk in de handel ongeveer 2 euro opbrengt. Jammer…

Het tweede type komt veel minder voor (52.700 per taal), en bevat 12,75 gram zilver. Onnodig te zeggen dat er hierdoor dus een fors prijsverschil is, aangezien dit stuk wèl kan omgesmolten worden. Het goeie type zit ook meestal nog in het kenmerkende doosje.

500 Belgische Frank 5 koningen zilver België
500 Belgische Frank 5 koningen zilver België

Enkele jaren later zijn er ook nog anderen stukken van 500 bef uitgegeven. Deze zijn allen met groot gehalte zilver, én zijn dus interessant en verzamelwaardig.

Waardebepaling

Deze stukken kennen soms een belangrijke meerwaarde op de zilverprijs, vooral de recentere types. De types van 1980 worden gekocht voor het zilver. Het type met de kleine zilverinhoud heeft een beperkte waarde, omdat de smeltkosten te zeer doorwegen tegenover de zilverinhoud.

Het loont ook de moeite om het stuk even om te draaien : Als je aan de ene zijde de tekst in het Nederlands hebt, en aan de andere zijde in het Frans, trek dan maar een fles champagne open. Dan heb je 1 van de zeldzame misslagen!

Overzicht van de verschillende mogelijk jaartallen

19801990-1991-1993

Een correcte prijs en contante en onmiddellijke betaling behoren tot de reputatie die ik als muntenexpert heb opgebouwd. U mag er bovendien op rekenen dat ik streef naar een prijs die boven de zilverprijs uitkomt en gebaseerd is op de verzamelwaarde van munten.

Er zal u steeds de vraag gesteld worden hoeveel exemplaren u van deze munten hebt. De reden is eenvoudig : indien ze niet verzamelwaardig zijn, dan vallen we terug op de metaalwaarde, de zilverprijs. En hoe meer munten u dan kan aanbieden, hoe beter de prijs.

Wenst u deze munten te verkopen? Op deze pagina ‘Hoe verkopen’ wordt duidelijk uitgelegd wat de mogelijkheden zijn.

Enkele mooie exemplaren, u hebt misschien een gelijkaardig exemplaar?