In de jaren ‘80 hebben vele steden en gemeenten penningen uitgegeven.
Meestal onder impuls van de lokale handelaarsvereniging, werden munten uitgegeven waarbij uiteindelijk de bedoeling was dat eigenlijk elke stad , elke gemeente zijn eigen munteenheid had. Zodat je met dit soort munten effectief kon betalen bij die lokale handelaars of je deze later kon inwisselen bij de lokale bank waarbij je eigenlijk dan Belgische franken terug in ruil kreeg voor je stadsmunt. Voornamelijk ASLK is daar vrij actief in geweest.
Natuurlijk van zodra iets een beetje populair wordt gaat elke gemeente dat doen, en dat is ook gebeurd : de gemeentepenningen zijn enorm populair geweest gedurende een bepaalde periode. Elk van die penningen kostte wel wat, want de tegenwaarde was inwisselbaar, met andere woorden een vrij hoge aanschafwaarde. In oudere verzamelingen, jaren ’70 en jaren ’80 vind je meestal wel een aantal pagina’s die gewijd zijn aan deze gemeentepenningen. De oplages zijn echter vrij hoog, wat betekent dat de verzamelwaarde vrij beperkt is. Meestal zijn er op die pagina ook al aanduidingen te vinden wat de toenmalige werkelijke waarde was maar helaas momenteel zijn deze niet zoveel verzameld meer.
De meeste gemeentepenningen zijn koper, nikkel, zink … en hebben dus geen metaalwaarde maar een aantal steden heeft ook specifieke uitgiftes gedaan in goud en zilver. En natuurlijk zou een lokale verzamelaar deze
gewoon tussen zijn klassieke munten of tussen zijn klassieke gemeentepenningen verborgen hebben, dus altijd de moeite waard om goed na te kijken!