Verkopen of bijhouden? Hoe ouder een verzameling hoe meer waard?

Verkopen of bijhouden van een verzameling, daar worstelen heel wat verzamelaars mee. In deze context is het belangrijk een aantal zaken in acht te nemen.

Het lijkt er op dat verzamelingen hun beste tijd hebben gehad. Twee verklaringen dienen zich aan. Er zijn nog weinig jongeren die verzamelen en dat is al twee generaties zo, zelfs de veertigers zijn zeldzaam. Voor basiscollecties is dat geen goed nieuws want een koper vinden is geen sinecure. De gemiddelde verzamelaar vandaag is rond de 60 en verzamelt al heel zijn of haar leven. Een gevolg hiervan is dat de betere stukken momenteel mooie prijzen halen. Heel wat verzamelaars zijn vaak nog op zoek naar een aantal ontbrekende stukken. Ze hebben er ook vaak de middelen voor.

Een tweede reden is dat verzamelen niet meer ‘in’ is. Decennia lang geld en massa’s energie en tijd spenderen aan een hobby is niet meer van deze tijd. Komt die tijd terug? Ik betwijfel het. Het feit dat u zich op deze website bevindt toont bovendien een interesse in verkopen en niet in kopen. Deze trend doet zich ook voor in andere verzamelgebieden zoals postzegels, telecards, sigarenbandjes,…

Een koper vinden is een uitdaging in deze situatie. Niettegenstaande slaag ik er altijd in om toch een of meerdere kopers te vinden voor de collecties die ik krijg toevertrouwd. Dat is het positieve resultaat van een lange ervaring binnen het domein. Kijk ook even op deze pagina als u overweegt om mij uw munten te laten verkopen.
Onthoudt dat er een flink verschil is tussen de ‘waarde’ van een verzameling en het vinden van een koper die dit bedrag wil spenderen. Er komen heel wat collecties op de markt, maar zonder beginnende verzamelaars, kan hun waarde alleen maar dalen.
De uitzondering zijn speciale stukken.

Vraagt u mijn advies dan zeg ik eerder verkopen dan bijhouden!